Kiribatische gewichtheffer gaat uit de bol om zijn land te redden

Hoewel David Katoatau veertiende en laatste eindigde bij het gewichtheffen voor mannen onder 105 kilogram, waagde de Kiribatische gewichtheffer zich aan een dansje na zijn prestatie. Het publiek trakteerde de atleet op een luid applaus na zijn vrolijke danspasjes, maar de reden erachter is toch behoorlijk ernstig.

Met zijn moves wil Katoatau de aandacht vestigen op zijn thuisland Kiribati, dat stevig te lijden heeft onder de klimaatverandering. Zo getuigde de guitige gewichtheffer bij Reuters dat zijn huis verwoest is door een cycloon. Volgens de regering van de eilandstaat, kampt het land in de Pacifische Oceaan met extreme kusterosie. Niet enkel de stranden zouden in de oceaan verdwijnen, ook het land verliest de strijd tegen het water.

“De meeste mensen weten niet eens waar Kiribati ligt. Daarom combineer gewichtheffen en dansen, zodat mensen meer over ons te weten komen. Ik heb vorig jaar al een open brief aan de wereld geschreven om mensen bewust te maken van alle huizen die zullen verdwijnen door de stijgende zeespiegel.  Ik weet niet hoelang het nog duurt voordat Kiribati gezonken is. We hebben het geld niet om er iets aan te doen”, aldus Katoatau aan Reuters.

De Kiribatiër is al een tijdje bezig met zijn dansroutine. Twee jaar geleden liet de gewichtheffer zich al van zijn meest funky kant zien op de Commonwealth Games. Toen ging hij aan de haal met de gouden medaille en de harten van het publiek. Nu maar hopen dat hij Kiribati daadwerkelijk kan helpen met zijn danspasjes.

Foto AFP / Chai Hin