Hollande waarschuwt voor escalatie in Oekraïne

Hollande waarschuwt voor escalatie in Oekraïne
Hollande waarschuwt voor escalatie in Oekraïne

De Franse president François Hollande heeft de betrokkenen bij het conflict in Oekraïne opgeroepen tot terughoudendheid. In een telefoongesprek met bondskanselier Angela Merkel en de Oekraïense president Petro Porosjenko waarschuwde Hollande dinsdag “zich te hoeden voor elke vorm van escalatie”. De partijen moeten zich houden aan de Akkoorden van Minsk voor een oplossing van het conflict, klonk het in een mededeling van het Élysée. Hollande bekrachtigde bovendien dat Frankrijk de “illegale annexatie” van de Krim door Rusland niet erkent.

Porosjenko had vorige week met het oog op de groeiende spanningen met Rusland gevraagd om gesprekken met Merkel, Hollande en andere toppolitici. In het oosten van de ex-Sovjetrepubliek vechten sinds 2014 separatisten met Russchische steun en Oekraïense regeringstroepen tegen elkaar. De afgelopen maanden zijn de gevechten ondanks een geldend bestand weer opgelaaid.

Frankrijk en Duitsland proberen sinds het begin van het conflict te bemiddelen tussen Kiev en Moskou. Hollande toonde zich opnieuw bereid tot een topoverleg met Merkel, Porosjenko en de Russische president Vladimir Poetin.

Bron: Belga