Antwerp Pride klokt af op record van 120.000 bezoekers

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het holebi- en transgenderfestival Antwerp Pride heeft van donderdag tot maandag in totaal zowat 120.000 bezoekers gelokt, een absoluut record. Dat maakte de organisatie vandaag bekend. Het hoge cijfer is vooral te danken aan de hoge opkomst bij de Antwerp Pride Parade op zaterdag, waar 90.000 deelnemers en toeschouwers op afkwamen.

Het mooie weer kreeg de voorbije dagen opvallend meer mensen dan andere jaren op de been voor Antwerp Pride, zowel voor de grote evenementen zoals de Parade en het Closing Festival op zondag als voor de tientallen kleinere activiteiten en feestjes. "Het was een topeditie", zegt voorzitter Bart Abeel. "De sfeer was even mooi als het weer en al de bezoekers. We kunnen alleen maar zeer tevreden terugblikken op een prachtige Pride."

De negende editie van Antwerp Pride had als centraal thema LGBT-vluchtelingen en de problemen waarmee zij zowel in hun thuisland als hier geconfronteerd worden. Een delegatie LGBT-vluchtelingen liep mee in de Parade en kwam tijdens het festival getuigen. "Daar dient een Pride voor: om er te zijn voor die holebi's en transgenders die nog niet de vrijheid hebben die wij hebben", zegt Abeel. "Bovendien ben ik zeer blij dat Cavaria, Het Roze Huis, de stad Antwerpen maar ook onze partner Agoria projecten hebben opgezet of plannen hebben om deze mensen te helpen. Zo blijft het niet bij woorden alleen."

De politie was de voorbije dagen massaal aanwezig op de grote evenementen van Antwerp Pride, maar grote incidenten waren er niet. Zaterdag werden wel drie toeschouwers van de Parade bestuurlijk aangehouden omdat ze obscene gebaren maakten in de richting van de deelnemers.

bron: Belga