Chef tovert restjes olympisch dorp om tot maaltijden voor daklozen

A picture taken on July 7, 2016 shows Italian chef Massimo Bottura working in the kitchen of his restaurant "Osteria Francescana" in Modena. Massimo Bottura's obsession with cooking instead has paid off: his restaurant, the Osteria Francescana, may have put the noses of conservative Italian chefs out of joint, but it now boasts the title "best in the world". Set in the heart of Modena in northern Italy, the Osteria already boasted three Michelin stars before it snapped up first prize at the World's 50 Best Restaurants Awards in June thanks to a creative cuisine that reinvents Italian traditional dishes. / AFP PHOTO / GIUSEPPE CACACE

De Italiaanse chef-kok Massimo Bottura wil dat niet alleen de atleten op de Olympische Spelen lekker eten op hun bord krijgen, maar ook de talloze daklozen die in de buurt van het olympisch dorp wonen. Daarom bereidt hij gratis maaltijden met de overgebleven restjes eten.

De Olympische Spelen zijn een enorm groot evenement. Tijdens het sporttoernooi zakken zo’n 18.000 atleten af naar het olympisch dorp, waar ze elke dag kunnen genieten van verse gerechten. Daarvoor heeft de keuken per maaltijd 250 ton verse groenten voorzien. En die ontzaglijk grote hoeveelheid bracht de chef-kok Massimo Bottura op een idee.

Samen met zijn team van vrijwilligers, maakt de Italiaan elke dag 108 gratis maaltijden van de restjes van het olympisch dorp. Die gerechten deelt hij uit aan de daklozen en armen, die leven in de straten van Rio en elke dag in de vuilbakken op zoek gaan naar hun eten. “Dit gaat niet alleen om liefdadigheid”, aldus Bottura. “Het gaat ook over sociale inclusie, mensen iets bijbrengen over de verspilling van voedsel en hoop geven aan mensen die alle hoop verloren zijn.”

De keukenprins heeft een restaurant in het Italiaanse Modena dat verkozen werd tot één van de 50 beste restaurants ter wereld. Zijn gratis maaltijden worden dan ook met veel lof onthaald. “Oh my god, hij neemt bananenschillen en maakt er ongelooflijk lekker ijs van”, zei een man die al negen jaar op straat leefde. “Ik dacht dat ik droomde en vroeg aan mijn vrouw om in mijn arm te knjipen. Het bleek echt waar te zijn”, liet een andere gelukkige weten.

Foto AFP / G. Cacace