OS 2016 - Drie op een rij, Usain Bolt opnieuw koning van de 100m

door
Belga
Leestijd 2 min.

Usain Bolt heeft zich zondagavond op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro voor de derde keer in zijn carrière verzekerd van de olympische titel op de 100 meter. De Jamaicaanse superster snelde op het koningsnummer naar het goud in 9.81 (wind + 0,2 m/s). Het zilver was voor zijn Amerikaanse concurrent Justin Gatlin (9.89), die bij zijn aankomst in het stadion flink werd uitgejouwd omwille van zijn dopingverleden. De Canadees Andre De Grasse (9.91) was goed voor brons.

'Lightning Bolt' was zoals steeds vrij traag weg, maar zat halfweg koers Gatlin op de hielen. Uiteindelijk haalde het sprintfenomeen het nog vrij makkelijk, opnieuw toonde hij dat hij en niemand anders de snelste atleet ter wereld is. Bolt liep in de aanloop naar de Spelen, tijdens de Jamaicaanse trials, een hamstringblessure op. Het was daarom lang de vraag of hij klaar was voor de strijd met Justin Gatlin, maar dat bleek dus wel degelijk het geval. Na de finale entertainde hij in zijn gekende stijl het publiek, Bolt is en blijft een fenomeen.

Dankzij zijn derde titel op rij zet hij zichzelf nu helemaal in de geschiedenisboeken. Dankzij zijn olympische titel in Londen had hij zich al naast de Amerikaan Carl Lewis gezet (goud in 1984 en 1988), nu doet hij beter. Tijdens de vorige twee Spelen in Peking (2008) en Londen (2012) werd het Jamaicaanse loopwonder olympisch kampioen op de 100, 200 en 4x100 meter. Bolt wil in Rio tijdens zijn laatste Olympische Spelen al die titels verlengen, hij zit nu al aan zeven gouden medailles.

bron: Belga