Minstens 42 burgers gedood bij aanval van Oegandese rebellen in Congo

door
Belga
Leestijd 2 min.

In de stad Beni, in het oosten van Congo, zijn in de nacht van zaterdag op zondag minstens 42 mensen om het leven gebracht. Dat meldt de burgemeester van Beni Edmond Masumbuko. De aanval wordt toegeschreven aan de Oegandese rebellenbeweging Verenigde Democratische Strijdkrachten (ADF). Eerder was er sprake van een dertigtal doden, maar er werd al gevreesd dat het dodental nog verder kon oplopen. Volgens de voorzitter van de burgergemeenschap in Beni, Gilbert Kambale, zouden 46 mensen gedood zijn en 34 woningen in brand zijn gestoken.

De Congolese regering heeft drie dagen van nationale rouw uitgeroepen vanaf maandag. "De vlaggen zullen halfstok hangen in heel het land", aldus woordvoerder Lambert Mende.

Volgens luitenant Mak Hazukay Mongba, woordvoerder van het leger, is de Oegandese rebellenbeweging ADF verantwoordelijk voor de moordpartij. De rebellen hebben de posities van het leger omzeild "om een bloedbad aan te richten bij de bevolking", zei hij. Hazukay stelt dat het om een vergelding gaat voor de militaire operatie die het Congolese leger tegen ADF voert.

Zondag kwam een honderdtal mensen op straat om te protesteren tegen de regering van president Joseph Kabila. Ze riepen slogans als "onze regering is niet in staat om ons beschermen".

De islamitische ADF-rebellen, tegenstanders van de Oegandese president Yoweri Museveni, worden ervan verdacht sinds oktober 2014 al verschillende bloedbaden te hebben aangericht in Beni. Daarbij zijn in totaal al meer dan 600 burgers om het leven gekomen.

De Congolese president Joseph Kabila had nauwelijks drie dagen geleden nog een bezoek gebracht aan het gebied. Hij beloofde toen alles in het werk te stellen om de vrede en veiligheid in de regio te garanderen.

Maman Sambo Sidikou, de speciale VN-gezant voor de Democratische Republiek Congo en het hoofd van Monusco, de VN-missie in Congo, heeft ondertussen in een communiqué van zaterdagavond zijn medeleven betuigd aan het Congolese volk. "Monusco veroordeelt deze barbaarse daad tegen de burgers en bevestigt opnieuw zijn steun aan de FARDC (het Congolese leger, red.) en de Police Nationale Congolaise om de burgerbevolking in Beni te beschermen, aldus Sidikou, die toevoegt dat Monusco samen met de FARDC en PNC gemobiliseerd is in heel het land. Een delegatie van Monusco trekt maandag naar Beni om ondersteuning te bieden aan de autoriteiten "om de strijd tegen ADF voort te zetten".

Bron: Belga