Japanse premier stuurt opnieuw ritueel offer naar omstreden oorlogsmonument

Japanse premier stuurt opnieuw ritueel offer naar omstreden oorlogsmonument

De Japanse premier Shinzo Abe heeft maandag opnieuw een ritueel offer gestuurd naar het omstreden oorlogsmonument Yasukuni in Tokio. Hij deed dat naar aanleiding van de 71ste verjaardag van de Japanse capitulatie en het einde van de Tweede Wereldoorlog. In de tempel worden de miljoenen slachtoffers van de oorlog herdacht, maar ook een 14-tal oorlogsmisdadigers. Abe ging niet zelf naar het schrijn, maar betaalde om een gezegende tak naar het oorlogsmonument te sturen.
De buurlanden van Japan, in het bijzonder China en Zuid-Korea, beschouwen bezoeken van politieke leiders aan het schrijn als een verheerlijking van het oorlogsverleden van Japan. Daarom koos Abe er ook vorig jaar bij de 70ste verjaardag van de capitulatie voor om zelf niet naar het monument te trekken.
Later maandag zullen de Japanse keizer Akihito, keizerin Michiko en duizenden familieleden van oorlogsslachtoffers de jaarlijkse herdenkingsplechtigheid bijwonen in Tokio. Daarnaast wordt verwacht dat een honderdtal politici het schrijn zullen bezoeken.
Op 6 augustus 1945 dropten de Amerikanen een atoombom op Hiroshima, en drie dagen later volgde een tweede atoomaanval op Nagasaki. De bombardementen leidden tot de Japanse overgave op 15 augustus en het einde van de Tweede Wereldoorlog.

bron: Belga