Afscheidnemende Michael Phelps na 23e gouden medaille: “Kan niet gelukkiger zijn”

Afscheidnemende Michael Phelps na 23e gouden medaille: "Kan niet gelukkiger zijn"

“Ik kan niet gelukkiger zijn, met zo’n goed einde”, verklaarde Michael Phelps op de Spelen in Rio de Janeiro, nadat hij met de Verenigde Staten op de 4x100m wisselslag goud had gepakt. Zo zette hij met een 23e gouden olympische medaille een punt achter zijn carrière. “Toen ik bij het zwembad aankwam, begaf ik het bijna. De laatste opwarming, de laatste keer dat ik voor een publiek aantrad en dat ik mijn land zou vertegenwoordigen”, stelde Phelps op de persconferentie na de finale van de 4x100m wissel. “Het is gek, ik heb nu een veel beter gevoel dan vier jaar geleden. Ik heb me sterk gehouden op het podium, maar toch vloeiden er enkele tranen. Ik kan niet gelukkiger zijn, met zo’n goed einde.”

Op deze Spelen dikte de meest gelauwerde olympiër in de geschiedenis (23 keer goud, 3 keer zilver, 2 keer brons) zijn collectie eremetaal met vijf gouden plakken aan. Dat deed hij in de 4×100 meter vrije slag, de 4×200 meter vrije slag, de 200 meter vlinderslag, de 200 meter wisselslag en dus ook in de 4x100m wisselslag.

“Het is allemaal begonnen met een jongetje dat ervan droomde het zwemmen te veranderen en iets te realiseren dat nog nooit eerder verwezenlijkt was. En ik heb het gedaan. De droom is werkelijkheid geworden. Ik kon niet hopen op een beter einde zoals hier op deze Spelen”, besloot Phelps.

bron: Belga