Nafi Thiam pakt goud in zevenkamp

OS 2016 - Nafi Thiam pakt goud in zevenkamp

Nafissatou Thiam heeft op de Spelen goud veroverd in de zevenkamp. Na wielrenner Greg Van Avermaet bezorgde de 21-jarige atlete ons land de tweede olympische titel in Rio.

Thiam verscheen als leider aan de start van de afsluitende 800 meter, niet meteen haar sterkste nummer. Maar ze hield stand en met een zevende plaats in 2:16.54 in de derde reeks sprokkelde ze voldoende punten om de Britse titelverdedigster Jessica Ennis-Hill achter zich te houden.

Met 6.810 punten was de eindzege zo voor Thiam. Het was tevens een verbetering van haar Belgisch record (6.508 punten), dat ze in 2014 in het Oostenrijkse Götzis had neergezet. Het zilver ging naar Ennis-Hill (6.775 punten), het brons was voor de Canadese Brianne Theisen Eaton (6653 punten).

Vrijdag had de Belgische ook in de 100 meter horden al een persoonlijk record laten optekenen (13.56). Vervolgens ging ze over 1m98, een wereldrecord in de zevenkamp. Met een worp van 14m91 in het kogelstoten kreeg ze daarna een eerste keer de leidersplaats in handen. Maar die moest ze na een 200 meter in 25.10 weer afstaan.

Na een persoonlijk record in het verspringen (6m58) nam ze zaterdag evenwel de leiding meteen weer over. In het speerwerpen lukte ze ondanks haar elleboogblessure een persoonlijk record (53m13), waardoor ze op de derde plaats eindigde en haar voorsprong in de stand nog wat kon vergroten.

Voor België is het de vierde medaille op deze Spelen. Naast het goud van Thiam en Van Avermaet veroverde Pieter Timmers zilver in het zwemmen en Dirk Van Tichelt pakte brons in het judo.

bron: Belga en redactie Metro