Poetin en andere leiders maken verjaardagswensen aan Castro over

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Russische president Vladimir Poetin en andere politieke bondgenoten van Fidel Castro hebben de voormalige dictator van het communistische Cuba zaterdag gefeliciteerd met zijn 90ste verjaardag. Poetin belde Castro persoonlijk op, zei het Kremlin, dat ook nog een geschreven verjaardagswens van de Russische president aan Castro publiceerde. "Het is moeilijk je persoonlijke bijdrage aan de ontwikkeling van de vriendschap en de samenwerking tussen onze landen te overschatten", aldus Poetin.

De Venezolaanse president Nicolas Maduro reisde naar Havana om er de feestelijkheden voor Castro's verjaardag bij te wonen.

De Nicaraguaanse president Daniel Ortega noemde Castro een "grote broer". De voormalige guerrillaleider zei dat Castro zijn hele leven vocht voor vrede en rechtvaardigheid.

Ook de Boliviaanse president Evo Morales maakte zijn gelukwensen over. Op Twitter schreef hij dat de Cubaanse revolutie "de moeder is van de revolutie in Latijns-Amerika".

Castro zei eerder al erg dankbaar te zijn "voor alle tekenen van respect, voor de begroetingen en voor de geschenken". In een artikel dat gepubliceerd werd in Granma, de krant van de communistische partij, schreef hij dat het "hem de kracht gaf om met ideeën te komen, die hij zal delen met partijleden en verbonden organisaties".

Castro verwierf na de communistische revolutie van 1959 de controle over Cuba, en regeerde tot 2006. Dat deed hij met de ijzeren vuist, en hij werd ervan beschuldigd bij zijn hervormingsproces massaal de mensenrechten geschonden te hebben.

In 2006 deed Castro afstand van de macht, en in 2008 volgde zijn broer Raul hem op. Die laatste werkte vanaf eind 2014 aan een verbetering van de relaties met VS.

bron: Belga