Aantal bosbranden in Galicië toegenomen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De brandweer in het noordwesten van Spanje probeerde vrijdag een vijftiental bosbranden te blussen, de meeste van verdachte oorsprong. In het gebied zijn de laatste vijf dagen al meer dan 5.800 hectaren verwoest door de vlammen. De bosbranden zijn op enkele dagen tijd onrustwekkend snel toegenomen in de Spaanse regio Galicië, wat doet vermoeden dat ze zijn aangestoken.

"We kunnen het niet bevestigen vooraleer de politie de oorzaken heeft vastgesteld, maar zeker is dat de laatste dagen ter plaatse verschillende brandveroorzakende materialen zijn gevonden", zo klinkt het bij een bron bij de regionale administratie.

Vrijdagavond was er sprake van twee nieuwe branden. Tien andere branden konden gestabiliseerd worden door de brandweer maar zijn nog niet geblust, aldus de regionale regering. Volgens de autoriteiten werden rond 20.00 uur huizen bedreigd door twee van de veertien branden.

De burgerbescherming kondigde vrijdag aan een vrouw van 56 te hebben gearresteerd die ervan verdacht wordt sinds 18 juli een vijftiental branden te hebben aangestoken in de gemeente Cerceda.

De brand in La Palma, het meest noordwestelijk gelegen eiland van de Canarische Eilanden, raakte vrijdag na acht dagen blussen onder controle. De brand vernielde meer dan 4.800 hectare pijnbomen en kostte het leven aan een boswachter. Een 27-jarige Duitser bekende de brand per ongeluk veroorzaakt te hebben toen hij het toiletpapier dat hij gebruikte in brand stak. Hij zit sinds 6 augustus in de gevangenis.

Bron: Belga