Windenergie voor elke Schot

In Schotland heeft harde wind het equivalent van alle elektriciteitsbehoefte voor de hele dag geleverd via turbines. De Schotse WWF-directeur Lang Banks spreekt van “een belangrijke mijlpaal”.

Terwijl de hoge windsnelheden in Schotland veel verkeersverstoring veroorzaakten, stuwden ze ook de energieproductie omhoog. “Het feit dat de wind in staat was om voor het hele land gedurende een volledige dag stroom te genereren laat zien hoe ver hernieuwbare energiebronnen zijn gekomen”, zei Karen Robinson van WeatherEnergy in The Guardian. De windturbines verstrekten 39.545 megawattuur (MWh) elektriciteit aan, terwijl het totale energieverbruik van het land voor woningen, bedrijven en industrie die dag neerkwam op 37.202 MWh. Dat betekent dat de opgewekte windenergie 106% van de elektriciteitsbehoefte van Schotland leverde.

“Deze belangrijke gebeurtenis werd mogelijk gemaakt dankzij vele jaren van politieke steun, en betekent dat hernieuwbare energie een groot deel van onze elektriciteitsbehoefte draagt”, legde WWF-directeur Lang Banks uit. “Maar als we de overgang naar een koolstofarme economie verder willen bevorderen, dan moet de investering in duurzame energie voortgezet worden.”

“We blijven volledig koolstofarme technologieën steunen omdat ze niet alleen enorme economische kansen bieden voor Schotland, maar ook een belangrijke rol spelen in de strijd tegen de dreiging van klimaatverandering voor onze samenleving en natuurlijke omgeving”, reageerde een woordvoerster van de Schotse regering.