Wie vallende sterren wil zien, kijkt deze nacht best naar boven

A multiple exposure picture taken in the early hours of August 12, 2014 shows a Perseids meteor shower in the night sky from the mountains of the Sierra Norte de Madrid near the municipality of Valle del Lozoya. The perseid meteor shower occurs every year in August when the Earth passes through the debris and dust of the Swift-Tuttle comet. AFP PHOTO / DANI POZO / AFP PHOTO / DANI POZO

Augustus is traditiegetrouw de tijd voor de Perseïden. Deze nacht bereikt de meteorenzwerm zijn hoogtepunt en zijn er wel 70 tot 80 vallende sterren per uur te spotten. 

Elke zomer geven de Perseïden een acte de présence. De stofdeeltjes zijn afkomstig van de komeet Swift-Tuttle en komen in contact met de dampkring van de aarde. Deze botsing veroorzaakt korte lichtstrepen aan de hemel, wat we in de volksmond vallende sterren noemen.

Volgens de Volkssterrenwacht Urania bereikt de meteorenregen vannacht zijn maximum. Het beste moment om te kijken is 3u30. Dan voorspellen de wetenschappers zo’n 80 vallende sterren per uur. Dankzij de weinige bewolking is dat het ideale moment om een wens te maken.

Foto AFP / D. Pozo