Vangst van de dag: een Groenlandse haai van 392 jaar oud

Deense onderzoekers hebben per toeval een Groenlandse haai ontdekt die 392 jaar oud is. Het beestje raakte verstrikt in de netten van de vissers, die hem na zijn dood onderzochten.

Met zijn 392 lentes is de haai een pak ouder dan de gemiddelde onderzochte vissen met een leeftijd van 163 jaar. De biologen die niet betrokken zijn bij het onderzoek, staan versteld en reageren enthousiast: “Dit tart alle verbeelding”, klinkt het bij Johan Verreth, professor Aquacultuur en Visserij aan de Nederlandse Wageningen Universiteit. “Deze vondst toont aan hoeveel er nog te ontdekken valt in de diepzee”, vult bioloog Max Janse van Burgers’ Zoo in Arnhem aan.

De Groenlandse haaien leven in de koude regio’s van de Atlantische Oceaan en kunnen tot zeven meter lang worden. Omdat ze zich pas op 150-jarige leeftijd beginnen voort te planten, sterven veel dieren voordat ze de kans krijgen om een nageslacht voort te brengen.

De dieren danken hun hoge leeftijd waarschijnlijk aan hun voorkeur voor diep water met een temperatuur die slechts enkele graden boven nul ;ligt. “De ijskoude omgeving en de koudbloedigheid van deze dieren resulteert waarschijnlijk in een tragere stofwisseling’, verklaart verouderingsexpert Jan Hoeijmakers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. “Hoe trager de stofwisseling, hoe ouder een dier kan worden.” Voor mensen gaat die vlieger echter niet op, omdat wij warmbloedig zijn. Wij houden er een veel actievere stofwisseling en levensstijl op na.