Terminaal zieke vrouw blaast laatste adem uit tijdens afscheidsfeest

Drie jaar geleden kreeg Betsy Davis uit Californië te horen dat ze aan de dodelijke spierziekte ALS leed. Omdat de 41-jarige vrouw niet meer voor zichzelf kon zorgen, vroeg ze euthanasie aan. Maar voor ze afscheid nam van haar vrienden en familie, organiseerde ze nog een heus feest. Er gold maar één regel: niemand mocht huilen in haar buurt. 

De Amerikaanse kunstenares is een van de eerste patiënten in Californië die uit haar lijden verlost werd door een door een dodelijke mix van medicijnen. Omdat het feest perfect moest verlopen, had Davis een gedetailleerd schema uitgedokterd. Tijdens het weekend van 23 en 24 juli zou ze genieten van celloconcerten, cocktails, pizza en haar favoriete films. Zelfs het moment dat ze in een coma zou belanden, was ingepland.

De festiviteiten vonden plaats in een pittoresk landhuis in Ojai en maar liefst 30 mensen kwamen opdagen. Naarmate het einde van het weekend naderde, nam iedereen afscheid en werden de laatste, gezamelijke foto’s genomen. Samen met haar zus Kelly en haar dokter keek ze vanop een hemelbed naar haar laatste zonsondergang, waarna ze overleed.

Achteraf vertelde Kelly dat ze het afscheidsfeest een heel goed idee vond. “Natuurlijk was het een zware ervaring. Ik heb het er nog steeds moeilijk mee”, vertelt ze aan Daily Mail. “Soms moest ik me even terugtrekken omdat mijn emoties opborrelden. Maar alle gasten wisten hoe ze zich moesten gedragen. Ze begrepen hoeveel pijn mijn zus had en ze respecteerden haar beslissing.”

Foto Pexels