Finse bibliotheek installeert karaokezaal

De bib is normaal gezien een plek waar de stilte heerst, waar je in alle rust een boek kan uitkiezen en lezen. Dat blijft ook zo in de bibliotheek het Finse stadje Vantaa, hoewel er een karaokeruimte geïnstalleerd is. 

De karaokeruimte is volledig geïsoleerd zodat het gezang de andere bezoekers niet stoort. Het ietwat ongebruikelijke zaaltje kadert in een initiatief om meer bezoekers naar bibliotheken te lokken, door verschillende diensten aan te bieden. Dat bericht de Finse openbare omroep Yle.

Bezoekers kunnen de kamer maximaal twee uur boeken met hun bibliotheekkaart. Meer dan 3.300 liedjes zijn er beschikbaar. Naast de klassiekers van Whitney Houston, The Beatles en Frank Sinatra, zijn er ook een honderdtal Finse nummers voorhanden.

De bibliotheek wil op deze manier verlegen mensen ook een kans geven om karaoke te zingen, zonder dat ze worden aangestaard door iedereen in de bar als ze vals zingen. “Het maakt niet uit of je zoetgevooisd bent of niet. Iedereen kan hier een performance geven met hun eigen stem, zonder dat ze moeten vrezen voor kritiek”, aldus manager Villa Karinen bij Yle.

Op korte tijd is de karaokekamer razend populair geworden in Vantaa. Zo werd er al een cursus georganiseerd die volwassen hielp om hun plankenkoorts te overwinnen, maar ook de inwoners van het lokale rusthuis laten brengen liedjes ten gehore in het kamertje. De rust van de bib blijkt voor andere bezoekers ook een factor te zijn om de kamer een bezoekje te brengen. “Mensen kunnen in alle rust oefenen, zodat je karaoke kan zingen terwijl je nuchter bent”, getuigt een lokale zanger.

Foto AFP / T. Wyatt