Vakbond: “Desnoods rijden machinisten bewust door rood licht”

Vakbond: "Desnoods rijden machinisten bewust door rood licht"

Volgens de kleine machinistenbond ASTB rijdt momenteel een honderdtal machinisten bij de NMBS “gedwongen en tegen hun zin” rond. Ze namen al ontslag, maar moeten een opzegtermijn van een jaar uitzitten, zo bericht Het Nieuwsblad. “Sommige machinisten rijden desnoods bewust door het rood om zo sneller ontslagen te worden”, zegt Jorge Vanhove van ASTB. De nieuwe ontslagregeling werd begin dit jaar ingevoerd. Wie minder dan 10 jaar dienst heeft en van job of werkgever wil veranderen, moet niet langer één maand, maar een volledig jaar uitzitten. Momenteel rijdt volgens ASTB een honderdtal machinisten rond die hun ontslag hebben ingediend. “Ze rijden nu gedwongen en tegen hun zin. Ze willen eigenlijk overstappen naar een concurrerende spoormaatschappij of ze willen in een heel andere sector aan de slag”, zegt Vanhove.

HR Rail, de juridische werkgever van het spoorwegpersoneel, zegt niets anders te kunnen doen dan een dergelijke regeling in te voeren. “Omdat het een knelpuntberoep is. We geven elke machinist een opleiding van 15 maanden. Dat kost 45.000 euro, die investering willen we niet in rook zien opgaan”, zegt woordvoerster Kim Buggenhout. “We willen vermijden dat een andere werkgever de vruchten plukt van onze investering.”

Een aantal treinbestuurders stapte al naar de Raad van State tegen de regeling. ASTB bekijkt verdere juridische stappen en sluit stakingsacties niet uit.

bron: Belga