Pieter Timmers pakt zilver op het koningsnummer

OS 2016 - "Een '2' achter mijn naam

Pieter Timmers heeft België woensdagavond een derde medaille bezorgd op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Op de 100 meter vrije slag tikte hij in de finale aan in 47.80, goed voor zilver en een verbetering met liefst 34 hondersten van zijn vorige Belgische record dat hij dinsdag in de halve finales zwom.

“Ik keek om en zag een “2” achter mijn naam staan. ‘Is dit een droom’, dacht ik bij mezelf. Dit is ongelofelijk”, zei Timmers na zijn fantastische race in het Olympics Aquatics Stadium.

De 28-jarige Limburger moest alleen de tien jaar jongere Australiër Kyle Chambers (47.58) voor zich dulden. De Amerikaan Nathan Adrian (47.85) vervolledigde het podium.

Timmers ging voor de finale uit van zijn eigen kracht en keek daarbij niet naar de concurrentie, legt hij uit. “Gisteren heb ik na de halve finale zelfs niet naar de andere tijden gekeken of naar wie er in de finale zat. Het interesseerde mij niet. Ik wist gewoon wat ik kon en waar ik voor moest gaan. Wat de rest zou doen, kon mij niet schelen. Ik heb wel gecheckt wie naast mij lag want dat was belangrijk voor mijn wedstrijdtactiek. Al de rest heb ik pas vandaag net voor de finale bekeken.”

“Ik heb er altijd in geloofd”, vervolgde Timmers. “Ik wist dat ik nu mijn beste race ooit moest zwemmen en dat het ook zou kunnen. De voorbije dagen ging het allemaal heel soepel. Ik heb ook goed opgebouwd, nooit te veel in mijn kaarten laten kijken. Vandaag stond ik er, mentaal en fysiek.”

Timmers betrok ook zijn coach Ronald Gaastra in de hulde. “We hebben dit als duo geflikt. Eigenlijk zouden we met twee op het podium moeten staan. Hij heeft mij fysiek volledig klaargestoomd, vertrouwen gegeven, hij zorgt voor een hele goede omkadering.”

Pieter is de eerste Belgische zwemmer die een olympische medaille verovert sinds Frederik Deburghgraeve in 1996 in Atlanta olympisch kampioen werd op de 100 meter schoolslag. Voordien bezorgden alleen Gérard Blitz (brons 100m rug in 1920 in Antwerpen), Joseph De Combe (zilver 200m school in 1924 in Parijs) en Ingrid Lempereur (brons 200m school in 1984 in Los Angeles) België al olympisch eremetaal in het zwemmen.

De teller van Team Belgium in Rio staat na vijf competitiedagen op drie: goud voor wegrenner Greg Van Avermaet, zilver voor Timmers en brons voor judoka Dirk Van Tichelt. Vier jaar geleden haalde de Belgische delegatie op de Spelen in Londen een keer zilver en twee keer brons.

.

bron: Belga