Onduidelijk wie aanpassing 1,6 miljoen gasmeters moet betalen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het is voorlopig onduidelijk wie de aanpassing van 1,6 miljoen Belgische gasmeters, een gevolg van het einde van de Nederlandse leveringen, zal betalen. In het federaal regeerakkoord wordt daarvoor een nationaal fonds in het vooruitzicht gesteld, maar het is niet gespecificeerd hoe dat moet worden gespijsd. België wordt voor een derde bevoorraad met Nederlands gas, van het gasveld in Slochteren. Nederland stopt echter met de exploitatie van dat veld, onder meer omdat het risico op aardbevingen te groot is geworden. De leveringen aan ons land zullen worden afgebouwd vanaf 2024 en houden volledig op in 2030.

Een derde van België moet dus worden overgeschakeld van het laagcalorisch gas, dat uit Nederland komt, naar hoogcalorisch gas. Daarvoor moeten 1,6 miljoen gasmeters worden aangepast, schreef Le Soir vandaag. Het gaat om 1 miljoen Vlaamse gezinnen, 500.000 Brusselse en 100.000 Waalse. Volgens de krant beloopt de totale kost 700 miljoen euro.

In het regeerakkoord uit 2014 blikt de regering-Michel vooruit op die switch. Er wordt een nationaal fonds gecreëerd dat voorziet in de financiering van de ombouw, is te lezen. "Toenmalig minister van Energie Turtelboom heeft daarover verschillende keren vergaderd met het federale niveau en de andere deelstaten", is te horen bij Energieminister Bart Tommelein.

Tot een verdeling van de inspanningen is het bij die vergaderingen nog niet gekomen. Wallonië zou niet staan te springen om op te draaien voor de Vlaamse factuur, die in verhouding veel groter is dan de Waalse.

bron: Belga