Gemeenteraadsverkiezingen in Mali op 20 november

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Mali worden op 20 november in heel het land gemeenteraadsverkiezingen gehouden. Het is geleden van 2009 dat er nog gemeenteraadsverkiezingen werden gehouden in het land, terwijl de gemeenteraadsleden normaal gezien voor een periode van slechts vijf jaar worden verkozen. De ministerraad heeft woensdag "een ontwerpdecreet goedgekeurd rond het bijeenroepen van het verkiezingscollege en het begin en het einde van de verkiezingscampagne in verband met de verkiezing van de gemeenteraadsleden", klinkt het in een persbericht.

Het is zeven jaar geleden dat in Mali nog gemeenteraadsverkiezingen werden georganiseerd, terwijl de gemeenteraadsleden die toen werden verkozen vervangen hadden moeten worden in 2014. De verkiezingen werden toen uitgesteld vanwege de instabiele situatie in het land.

Mali wordt regelmatig getroffen door jihadistische aanvallen, ondanks het vredesakkoord dat in 2015 werd afgesloten door de regering, de gewapende groepen die de regering steunen en de voormalige Toeareg-rebellen die de regering hadden bestreden in het noorden van het land. Die regio kwam in 2012 handen van de jihadisten van al-Qaida, die vanaf januari 2013 door een internationale militaire operatie werden verjaagd. Toch zijn volledige zones in het land nog steeds in handen van de jihadisten.

Bron: Belga