Bezint eer ge inkt: één op vijf heeft spijt van tatoeage

Elk jaar worden in België ongeveer 500.000 tatoeages geplaatst, maar zo’n 20% van de eigenaars heeft daar later spijt van. Daarom lanceert de overheid een campagne om mensen aan te sporen goed na te denken over hun keuze, vooraleer ze impulsief een tatoeagezaak binnenwandelen.

“Nog te weinig mensen zijn zich bewust van de risico’s die aan een tatoeage verbonden zijn”, waarschuwt Wendy Lee, woordvoerster van de Hoge Gezondheidsraad. “Zo kunnen er bepaalde medische complicaties optreden of is niet elke werkgever even tolerant voor een zichtbare tatoeage.”

Om de mensen beter te kunnen informeren, trekt de Hoge Gezondheidsraad met een mobiele truck naar verschillende Vlaamse festivals, zo schrijft Het Nieuwsblad. “We zijn niet tegen tattoos an sich, maar we willen mensen alle nodige info verschaffen zodat ze een verstandige keuze kunnen maken”, legt Lee uit.

Geïnteresseerden kunnen in de truck deelnemen aan een quiz, praten met experts en kennismaken met het materiaal waarmee tatoeages geplaatst worden. De campagne, die de naam ‘Ben je zeker?’ draagt, hield al halt op het Brussels Summer Festival en staat dit weekend op Half Oogst in Leuven.

Wie langskomt in de truck, krijgt ook een zogenaamde sleeve mee: een doorzichtige mouw met daarop valse tatoeages. Daarvan zijn er intussen al meer dan 500 uitgedeeld.

Wat je moet weten: 

  • Bezint eer ge inkt: neem geen overhaaste beslissing, maar denk goed na over welke permanente tekening je wil.
  • Niet te zichtbaar: besef dat niet iedereen, bijvoorbeeld een potentiële werkgever, tolerant is tegenover een tatoeage op je handen, hals of gezicht.
  • Hou rekening met je gezondheid: vermijd roodachtige tinten, want die uiten zich vaker in een allergische reactie.