App verkoopt restorestjes spotgoedkoop aan de consument

Eén derde van al het voedsel dat wereldwijd geproduceerd wordt, eindigt vroeg of laat in de afvalcontainer. Een groot deel daarvan is afkomstig van restaurants, die hun niet verkochte voedsel na sluitingstijd weggooien. En daar willen de makers van de app Too Good to Go paal en perk aan stellen.

“Voedselverspilling is één van de domste problemen ter wereld”, zo stelt Too Good to Go (TGTG)-oprichter James Crummie op de site van de app. “De restaurant-industrie verspilt elk jaar 600.000 ton voedsel, terwijl wereldwijd miljoenen mensen afhankelijk zijn van voedselbanken. Hoe is het mogelijk dat deze twee problemen naast elkaar kunnen bestaan?”, vraagt hij zich af. Met TGTG hoopt Crummie dit probleem de wereld uit te helpen.

Spotgoedkoop
Het principe achter de app is heel eenvoudig: via een kaart ga je op zoek naar een restaurant. Als je erop klikt, krijg je een overzicht van het aantal beschikbare porties van een bepaald gerecht, de prijs en het uur waarop je het eten kunt oppikken. Omdat het gaat om restjes, zijn de maaltijden vaak spotgoedkoop. Zo kun je in Groot-Brittannië al vanaf 2 pond (2,30 euro) een gerecht bestellen.

Maatschappelijk draagvlak
Daarnaast hebben gebruikers ook de optie om eten te kopen en weg te geven aan de minder bedeelden in de samenleving. Ook dit kan via de app, waar je gewoon moet aangeven hoeveel euro’s je wil doneren. Een mooi gebaar, dat ook bij de gebruikers enig succes kent: er werden al 1.100 maaltijden weggeschonken.

De toepassing is een Deens initiatief dat in 2015 het levenslicht zag. Intussen is TGTG ook actief in Duitsland, Frankrijk Noorwegen, Oostenrijk, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk. Handig om te weten als je op zoek bent naar goedkoop eten op reis. De app is beschikbaar voor zowel iOS als Android.