Opnieuw zwarte man doodgeschoten in Los Angeles

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een politieagent heeft eind juli per ongeluk een zwarte man doodgeschoten tijdens een confrontatie na een autodiefstal. Dat heeft de sheriff van Los Angeles dinsdag toegegeven. De 27-jarige Donnell Thompson werd op 28 juli doodgeschoten in de voorstad Compton, toen de de politie een verdachte van een autodiefstal achtervolgde die de agenten had beschoten. De sheriff had eerder verklaard dat er bewijzen waren dat de man betrokken was bij de diefstal, maar kwam daar maandag op terug. Bovendien werd geen wapen teruggevonden bij Thompson.

"De bestuurder van de (gestolen) wagen had geschoten op de agenten die hem achtervolgden, alvorens een ongeval te veroorzaken". Hij vluchtte daarop te voet weg. "De agenten zagen Thompson kort nadat ze de verdachte hadden tegengehouden die op hen had geschoten. Ze werden opgeroepen door een buurtbewoner die het noodnummer had gebeld", klinkt het in een persbericht.

Thompson lag op de grond "in een positie waardoor een van zijn handen niet zichtbaar was, en hij volgde verschillende bevelen niet op". De agenten vreesden dat de man gewapend was en gelinkt was aan de autodiefstal, en hen mogelijk beschoten had. Thompson zette zich daarop recht en stapte af op de agenten, waarop een van de agenten een schot loste.

De agent die het schot afvuurde werd overgeplaatst naar de administratieve diensten van de politie, aldus de sheriff nog.

De zus van Thompson verklaarde dinsdag dat het slachtoffer, dat 1.60 meter groot was en 59 kilogram woog, een mentale achterstand had. "Hij leek wel 16 jaar", aldus Matrice Stanley, die meent dat er raciale motieven meespeelden.

De verklaring van de sheriff kwam er op de tweede verjaardag van de dood van Michael Brown. Die 18-jarige Afro-Amerikaan werd doodgeschoten door een blanke politieagent in Ferguson, Missouri. Het incident leidde tot zware protesten en rellen tegen het geweld tegen zwarten door politieagenten.

Bron: Belga