Gevechten in Afghaanse provincie Helmand breiden zich uit

Gevechten in Afghaanse provincie Helmand breiden zich uit
Gevechten in Afghaanse provincie Helmand breiden zich uit

In de zwaarbevochten provincie Helmand in het zuiden van Afghanistan zijn volgens de autoriteiten nu ook in de beide laatste tot dusver stabiele districten -Nawa en Garmser- gevechten uitgebroken. De taliban zijn bovendien opgerukt tot op twee à drie kilometer van de provinciehoofdstad Lashkar Gah. De taliban vecht daar momenteel in het district Nad-e Al en heeft Lashkar Gah zo goed als omsingeld. De snelweg, die Helmand met de aanpalende provincie Kandahar verbindt, is al dagen gesloten. De prijs voor levensmiddelen is verdrievoudigd. Zowel de stafchef van het leger als de minister voor Binnenlandse Veiligheid bevinden zich in Helmand, om de strijd persoonlijk aan te voeren, zei een woordvoerder van Defensie in Kaboel. Er zijn ook bijkomende troepen vanuit Kaboel gearriveerd.

De New York Times had maandag geschreven dat zelfs de toegenomen luchtaanvallen van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen de opstandelingen nauwelijks tegenhouden. De VN-Vluchtelingenorganisatie in het land (OCHA) zei dat er “grote bewegingen van inheemse vluchtelingen aan de gang zijn”.

De radicaalislamitische taliban willen in Helmand een staat binnen de staat afdwingen. Ze controleren in het grootste opiumgebied van het land al 5 van de 14 districten volledig en delen van 6 andere districten.

Bron: Belga