Dit zijn de pastablunders die elke hobbykok maakt

Pasta is het gerecht bij uitstek voor iedereen die het graag eenvoudig houdt in de keuken. Toch is het niet altijd even simpel om de pasta perfect beetgaar te krijgen. Dit zijn volgens topchef Justin Smillie de meest voorkomende fouten die hobbykoks maken bij het koken van pasta.

1. Geen of te weinig zout aan het water toevoegen
Iedereen weet wellicht dat je best wat zout toevoegt aan het water waarin je de pasta kookt, maar veel mensen maken de fout te weinig zout toe te voegen, waardoor het effect ervan verloren gaat. Daarom is het beter om al een flinke hoeveelheid zout aan het water toe te voegen voordat je de pasta in de pan doet. Hierdoor kan het zout in je spaghetti trekken, zodat je daarna het zoutvat links kan laten liggen.

2. De pan vullen met heet water
Je bent gehaast en wil graag tijd besparen door de pan alvast te vullen met heet water uit de kraan? Geen goed idee. Het hete water uit de kraan is immers niet altijd even schoon als koud water, wat kan leiden tot ‘imperfecties’ in de pasta. Als je echt te weinig tijd hebt om water te koken in de pan, kan je het altijd eerst koken in een waterkoker.

3. Een te kleine pan gebruiken
Dit klinkt wellicht bekend voor iedereen die een broertje dood heeft aan afwassen. Maar als je je pasta echt perfect wil krijgen, sluit je hier best geen compromissen met jezelf. Hoe groter de pan, hoe beter de pasta kookt en hoe minder dat ie plakt. Olijfolie wordt zo vanzelf overbodig.

4. De pasta afspoelen
Enkel wanneer je een koude pastasalade maakt, heeft het zin om de slierten of vormpjes te wassen na het koken. Wat je wel kan doen, is een beetje van het kookvocht bewaren en het toevoegen aan de saus, die zo een stuk smeuïger wordt.

5. De richtlijnen op de verpakking volgen
Pasta kook je best op gevoel. De instructies op de verpakking geven misschien een zekere houvast, maar als je zeker wil zijn dat je je pasta niet te plat laat worden, bestaat er geen betere methode dan af en toe zelf te proeven. De verpakking kan immers niet voorspellen hoe warm het water exact is en welk soort pasta jij het lekkerst vindt. Smakelijk!