Japan herdenkt slachtoffers van Amerikaanse atoombomaanval op Nagasaki

door
Belga
Leestijd 1 min.

Japan herdenkt dinsdag de slachtoffers van de atoombomaanval op de zuidwestelijke stad Nagasaki 71 jaar geleden. Bij dat bombardement vielen ongeveer 74.000 doden. Vertegenwoordigers van 53 landen, de Verenigde Naties en de Europese Unie zullen dinsdag de jaarlijkse ceremonie bijwonen, waar de burgemeester van Nagasaki Tomihisa Taue een vredesverklaring zal uitspreken.

Op 9 augustus 1945 werd de atoombom "Fat Man" gedropt op de Japanse stad Nagasaki. De aanval kostte aan naar schatting 74.000 mensen het leven en de kernbom vernietigde ook zowat 80 procent van de gebouwen in de stad. Aanvankelijk was het de bedoeling om de stad Kokura te treffen, maar wegens de ongunstige weersomstandigheden moesten de plannen op het allerlaatste moment worden herzien.

Drie dagen eerder hadden de VS al een andere atoombom, "Little Boy", op Hiroshima geworpen. Daarbij stierven naar schatting 140.000 mensen. Die aanval, de eerste die ooit met een atoombom werd uitgevoerd, is drie dagen geleden al uitgebreid herdacht.

De bombardementen leidden tot de Japanse overgave op 15 augustus en het einde van de Tweede Wereldoorlog.

De twee gebombardeerde steden kregen dit jaar extra aandacht door het historische bezoek van president Barack Obama. Dat bezoek leidde toen tot controverse omdat de president weigerde zijn verontschuldigingen aan te bieden voor het gebruik van atoombommen.

bron: Belga