Vijf kledingstukken die je beter uit je kast bant

‘Mooi zijn doet pijn’ is een alom bekend gezegde die veel vrouwen aan den lijve ondervinden. Maar zelfs al zijn er geen directe ongemakken voelbaar, dan nog kunnen sommige modetrends slecht zijn voor de gezondheid.

Van hoofd tot teen:

1. Zware oorbellen

Voor een speciaal feest, kun je je oren gerust sieren met grote, zware oorbellen. Maar als je zulke accessoires op dagelijkse basis draagt, dan zullen je oorlellen uitrekken en uitdunnen. Volgens Huffington Post kan het gaatje in de huid op termijn zelfs scheuren.

2. Grote tas

Een grote handtas is praktisch: je kunt er veel meer in kwijt dan enkel je portefeuille en sleutels. Toch vervang je de tas beter door een rugzak, omdat het gewicht dan beter verdeeld wordt over de beide schouders. Als je rondloopt met een zware zak die je slechts aan één schouder hangt, zo schrijft Bustle, dan ga je om te compenseren bepaalde spieren op de verkeerde manier aanspannen in de andere kant van je lichaam.

3. Skinny jeans

Nauw aansluitende broeken vinden nog steeds en masse hun weg naar de kassa. Toch kunnen strakke spijkerbroeken belastend zijn voor de bloedvaten. Zo rapporteert de Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry over een 35-jarige vrouw die last kreeg van gevoelloze benen omdat de skinny jeans haar bloedvaten dichtkneep. Het is dus niet aangeraden om al te spannende broeken de dragen wanneer je veel tijd zittend of hurkend doorbrengt.

4. Hoge hakken

Schoenen met hoge hakken mogen dan wel bijdragen aan je gevoel van vrouwelijkheid, ze zijn de grootste boosdoeners in je kledingkast. Vooral extreem hoge hakken zijn belastend voor je enkels. Zo bewijst een studie van de University of North Carolina dat wie gedurende te lange tijd alléén op hakken loopt, enkelinstabiliteit en zwakke spieren kan kweken. Volgens MedicalDaily kan dat zelfs leiden tot een beschadiging van de zenuwen in de enkels.

5. Ballerina’s

Ook al zitten ballerina’s vaak veel comforabeler dan een paar killer heels, toch zijn de platte schoentjes niet zonder gevolgen voor je lichaamsgezondheid. Door de flinterdunne zool en de al te beweeglijke schacht en het ontbrekende voorblad, bieden ballerina’s totaal geen steun aan je enkels en voeten.