Minderhedenforum start campagne om debat over Vlaming-zijn aan te wakkeren

Minderhedenforum start campagne om debat over Vlaming-zijn aan te wakkeren

Het Minderhedenforum is een affichecampagne gestart waarop Vlamingen met een migratie-achtergrond te zien zijn, met de bijhorende tekst: “Ik ben Vlaming. Mag ik ook fier zijn?”. Met de campagne wil men het debat over de Vlaamse identiteit aanwakkeren. De campagne komt er nadat vorige week de dood van een jongen met Marokkaanse roots heel wat racistische commentaren had uitgelokt. “De reacties die er kwamen op het overlijden van de jongen tonen aan dat er nog veel werk is om tot een gedeeld burgerschap te komen”, zegt Wouter Van Bellingen, directeur van het Minderhedenforum, in een persbericht. “Er bestaan duidelijk vele interpretaties van het woord Vlaming. Wanneer ben je nu eigenlijk echt een Vlaming? Hoe lang moet je al in Vlaanderen wonen? Welke huidskleur moet je hebben? Tot de hoeveelste generatie moet je behoren?”.

Tal van politici reageerden vorige week verontwaardigd op het racisme op het internet, maar die verontwaardiging is volgens Van Bellingen niet genoeg. “We moeten ook het debat durven voeren. Het Minderhedenforum is absoluut vóór dialoog en wederkerigheid. En de beste manier om de dialoog aan te gaan, is door een open vraag te stellen.”

In de affichecampagne zijn verschillende Vlamingen met een migratie-achtergrond te zien, met naast hen een logo dat doet denken aan
van de Vlaamse beweging. Alleen luidt de leuze niet “Ik ben Vlaming en daar ben ik fier op”, maar “Ik ben Vlaming. Mag ik ook fier zijn?”.

De campagne loopt ook op sociale media. Via www.ikbenvlaming.be kan men zijn profielfoto aanpassen.

bron: Belga