Dirk Van Tichelt plaatst zich voor kwartfinales na stuntzege tegen topfavoriet

door
Belga
Leestijd 2 min.

Dirk Van Tichelt heeft maandag op het olympisch judotoernooi op de Spelen in Rio de Janeiro geplaatst voor de kwartfinales in de klasse tot 73 kilogram. In de achtste finales zorgde de 'Beer van Brecht' (IJF 18) voor een stunt door te winnen met waza-ari van de Zuid-Koreaan Changrim An, de nummer een van de wereld en dus ook topfavoriet voor de zege in Rio de Janeiro. Het was de eerste keer dat Van Tichelt in een onderling duel kon winnen van de Zuid-Koreaan. In de vorige twee duels trok Changrim An telkens aan het langste eind. In de kwartfinales wacht met de Rus Denis Iartcev de nummer dertien van de wereld. Hij haalde het in de derde ronde met ippon van de Chinees Saiyinjirigala (IJF 28). In de onderlinge duels staat het 2-1 voor de Rus.

Van Tichelt was vrij in de eerste ronde en nam een ronde later met ippon de maat van de Qatarees Morad Zemouri (IJF 94). Na één minuut zette Van Tichelt een armklem in en zo noopte hij zijn tegenstander tot opgave.

De 32-jarige Dirk Van Tichelt neemt in Rio voor de derde keer deel aan de Olympische Spelen. Na een vijfde plaats in Peking en een negende in Londen hoopt hij dit keer op het podium te staan van de klasse tot 73 kg.

Van Tichelt is de derde landgenoot die in Rio op de tatami komt. Zaterdag strandde Charline Van Snick, in Londen 2012 nog goed voor olympisch brons, in de tweede ronde van de klasse tot 48 kg, een dag later ging Jasper Lefevere er in de openingsronde uit. Later komen ook nog Joachim Bottieau (-81) en Toma Nikiforov (-100) in actie in Rio.

bron: Belga