Depoitre en Vermaelen versieren toptransfer

Gent is zijn goalgetter kwijt. Laurent Depoitre verhuist van de Ghelamco Arena naar Portugal, waar de aanvaller een contract tekent bij Porto. De centrumpits speelde sinds 2014 voor de Gentenaren. Vermaelen trekt dan weer op huurbasis naar AS Roma.

FC Porto maakte het gisteren officieel bekend, maar voor het publiek in de Ghelamco Arena op zondag was het al een dag eerder duidelijk: Laurent Depoitre (omslagfoto) vertrekt uit Oost-Vlaanderen. Dat liet coach Hein Vanhaezebrouck duidelijk uitschijnen door hem een ereronde cadeau te doen. In de Portugese kuststad zet de sterke centrumspits, die in Gent nog tot het einde van de competitie onder contract lag, zijn handtekening onder een verbintenis voor vier seizoenen.

Indruk gemaakt op het kampioenenbal

Het vertrek van Depoitre hing al een tijdje in de lucht. De spits transfereerde in 2014 van Oostende naar Gent en hielp zijn ploeg meteen aan de eerste Belgische titel uit haar geschiedenis. Het jaar nadien gooide hij hoge ogen op in de Champions League, waar AA Gent groepswinnaar werd voor Lyon, Valencia en Zenit Sint-Petersburg. Depoitre stond in de daaropvolgende transferperiode lang op het verlanglijstje van onder ander Tottenham Hotspur, maar Gent-manager Michel Louwagie kon hem overtuigen om nog een jaar te blijven.

«FC Porto is een mythische club, met een grote geschiedenis en fantastische supporters», zegt Depoitre in een reactie op de website van de club. «Dit wordt een grote uitdaging voor mij. Het Estádio do Dragão is magnifiek en het zal geweldig zijn om er voor onze fans te mogen scoren. Ik ben vereerd hier te mogen zijn en zal tot het uiterste gaan voor de club.»

Twee nieuwe alternatieven

AA Gent had al geanticipeerd op het vertrek van de aanvaller. In het tussenseizoen versterkte de club zich met twee verschillende profielen. De bekendste vervanger is Jérémy Perbet. Hij speelde vorig seizoen bij Charleroi en prikte in de zwart-witte uitrusting 23 doelpunten binnen. De tweede nieuwkomer is Emir Kujovic, een 28-jarige Zweed en qua lichaamsbouw gelijkend op Depoitre. Kujovic is 1m93 groot en scoorde afgelopen seizoen 21 doelpunten in de Zweedse competitie

Vermaelen naar Italië

AS Roma Vermaelen

Thomas Vermaelen (foto) ruilt de heuvels van Barcelona voor die van Rome. De Rode Duivel wordt door AS Roma voor een seizoen gehuurd, met een aankoopoptie om hem op het einde van de competitie definitief over te nemen. Vermaelen speelde sinds 2014 bij de Spaanse grootmacht, maar was daar vaak veroordeeld tot een plaats op de bank. Tijdens zijn eerste seizoen in Catalonië werd hij gehinderd door een blessure die hij opliep op het WK in Brazilië. De verdediger werd opgeleid bij Germinal Beerschot en trok in 2003 naar Ajax Amsterdam. Daar kende hij zijn grote doorbraak en in 2009 transfereerde hij naar Arsenal in Londen.

Foto’s: Twitter @FCPorto en @OfficialASRoma