Internationale gemeenschap steunt bemiddelaar voor Congo, tegen advies oppositie in

door
Belga
Leestijd 1 min.

De internationale steungroep voor het bevorderen van de binnenlandse dialoog in de Democratische Republiek Congo heeft zaterdag haar steun betuigd aan de bemiddelaar die de Afrikaanse Unie aanduidde (UA). Het gaat om de voormalige Togolese premier Edem Kodjo, die nochtans niet in de smaak valt bij de oppositie. De "nationale dialoog" werd eind november 2015 bijeengeroepen door president Joseph Kabila, om "rustige en geloofwaardige" presidents- en parlementsverkiezingen voor te bereiden. Kabila's tweede termijn eindigt in principe op 19 december, terwijl er nog geen vooruitgang geboekt de organisatie van verkiezingen.

De steungroep, samengesteld uit vertegenwoordigers van verschillende internationale organisaties zoals de VN, de UA en de EU, kwam vrijdag en zaterdag bijeen in Kinshasa. In een mededeling zegt de groep "het vertrouwen in de door de UA aangestelde bemiddelaar te hernieuwen", en hem te feliciteren voor zijn "onophoudelijke pogingen om de Congolese partijen aan te moedigen resoluut voor dialoog te gaan".

Edem Kodjo werd door een groot deel van de Congolese oppositie verworpen, omdat hij te dicht bij president Kabila zou staan.

bron: Belga