Vierde Chinese veroordeling van mensenrechtenactivist in vier dagen tijd

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een rechtbank in het Noord-Chinese Tianjin heeft vandaag mensenrechtenactivist Gou Hongguo veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van drie jaar wegens het "ondermijnen van de macht van de staat". Het is al de vierde veroordeling van een activist in vier dagen tijd. De 55-jarige Gou werd in juli vorig jaar opgepakt bij een campagne die specifiek gericht was tegen advocaten en activisten die zich bezig hielden met mensenrechten in China. Volgens de Chinese tak van de organisatie Human Rights Defenders sprak Gou zich onder andere online uit tegen de onrechtvaardige behandeling van minderheden in zijn land.

Gou pleitte schuldig en heeft al laten weten niet in beroep te gaan tegen zijn straf, die al bij al vrij licht is in vergelijking met die in gelijkaardige zaken. Volgens het Chinese persagentschap Xinhua zou Gou dan ook overgegaan zijn tot bekentenissen en zou hij daarnaast bezwarende getuigenissen geleverd hebben ten nadele van andere activisten.

Patrick Poon, China-expert bij Amnesty International, hecht echter weinig geloof aan die verklaringen. "Het ziet er naar uit dat Gou onder druk is gezet om zijn medeverdachten aan de galg te praten. Het was een typisch Chinees politiek proces: achter gesloten deuren, met een snel verdict." Ook de Amerikaanse regering veroordeelt de procedure, en noemt die "bewijs van het onvermogen van president Xi om een rechtsstaat in stand te houden".

Eerder in de week werden ook de activisten Hu Shigen, Zhou Shifeng en Zhai Yanmin veroordeeld voor celstraffen tussen de 3,5 en de 7,5 jaar. Sinds vorig jaar zijn al meer dan 300 mensenrechtenactivisten veroordeeld in China. Zestien van hen zitten volgens Amnesty International nog steeds in de cel.

Bron: Belga