“Trump is, zonder het zelf te weten, een Russische agent”, zegt gewezen CIA-topman

Trump is, zonder het zelf te weten, een Russische agent
Trump is, zonder het zelf te weten, een Russische agent

Donald Trump, de Republikeinse kandidaat voor de presidentsverkiezingen in de VS, is “zonder dat hij het zelf weet, een agent van Rusland”. Dat heeft gewezen CIA-topman Michael J. Morell vrijdag geschreven in een opiniestuk voor de krant New York Times. Morell uit in het stuk stevige kritiek op Donald Trump die “niet enkel ongeschikt is voor de job, maar ook een bedreiging voor onze nationale veiligheid zou kunnen vormen”.

“In de wereld van de inlichtingendiensten, zouden we stellen dat (de Russische president) Poetin Trump, zonder dat hij het zelf weet, als een agent gerekruteerd heeft”, zo stelt Morell. Hij wijst erop dat Poetin zelf nog voor inlichtingendiensten gewerkt heeft en getraind is om “bij individuen kwetsbaarheden vast te stellen en uit te buiten”. “Dat is exact wat hij tijdens de voorverkiezingen gedaan heeft. Poetin heeft ingespeeld op Trumps kwetsbaarheden door hem complimenten te geven. Hij reageerde daarop precies zoals Poetin voorzien had.”

Daarnaast stelt Morell nog dat Trump de veiligheid van het land in gevaar brengt met zijn oproep om geen moslims meer binnen te laten. Met die oproep “versterkt hij het jihadistische verhaal, dat stelt dat onze strijd tegen het terrorisme een oorlog tussen religies zou zijn. Morell heeft 33 jaar voor de centrale Amerikaanse inlichtingendienst CIA gewerkt. Hij was er drie jaar lang vicedirecteur, waardoor hij na het terugtreden van Leon Panetta (2011) en David Petraeus (2012) ook gedurende enkele maanden de leiding over het agentschap in handen had.

Bron: Belga