OS 2016 - Openingsceremonie van start gegaan

door
Belga
Leestijd 2 min.

Om 20u lokale tijd (1u Belgische tijd) is in het Maracana-stadion te Rio de Janeiro de openingsceremonie van de 31e Olympische Zomerspelen van start gegaan. Voor het eerst vinden de Spelen plaats in Zuid-Amerika. De ceremonie is op poten gezet door de creatieve directeuren Andrucha Waddington, Daniela Thomas en Fernando Meirelles. Die laatste is bekend als regisseur van films als Cidade de Deus en The Constant Gardener. De show laat de toeschouwers een reis maken doorheen de geschiedenis van het gastland. Ook zal het spektakel focussen op de toekomst van de planeet, met een tafereel over de klimaatopwarming en de cruciale rol hierin van Brazilië, dat het grootste gedeelte van het Amazonewoud binnen zijn grenzen heeft. Meer dan 35.000 mensen zijn betrokken bij de productie, waarin meer dan 5.500 kostuums gebruikt worden. Twaalf sambascholen zullen het stadion betreden, de muziek wordt verzorgd door onder anderen Gilberto Gil en Caetano Veloso. Verder zal voormalig topmodel Gisele Bündchen defileren. Het hoogtepunt van de ceremonie wordt de officiële opening van de Spelen, gevolgd door het aansteken van de olympische vlam.

Het merendeel van de avond is gewijd aan de intrede van de atleten, elk land begeleid door een vlaggendrager. De Belgische driekleur wordt door Olivia Borlée gedragen. In 2008 behaalde ze op de Spelen van Peking samen met Kim Gevaert, Elodie Ouedraogo en Hanna Mariën zilver op de 4x100 meter. Andere vlaggendragers zijn onder anderen Andy Murray (Groot-Brittannië), Michael Phelps (Verenigde Staten), Rafael Nadal (Spanje) en Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jamaica).

In het stadion wordt het schouwspel gevolgd door ongeveer 50.000 toeschouwers, wereldwijd wordt het aantal tv-kijkers op drie miljard geschat.

bron: Belga