Meer dan duizend mensen demonstreren voor onafhankelijkheid van Hongkong

door
Belga
Leestijd 1 min.

Meer dan duizend mensen kwamen vrijdag samen in een park in Hongkong om hun steun te betuigen voor de onafhankelijkheid van China nadat zes kandidaten door de kiescommissie werden geweigerd om deel te nemen aan de lokale parlementsverkiezingen in september. Die beslissing werd veroordeeld als een politieke zet van een orgaan dat neutraal placht te zijn. "Dit is oneerlijk", zei Mar Kin-ho, een 27-jarige milieukundig ingenieur die de diskwalificatie arbitrair noemde. "We kunnen hun regels niet blijven volgen". Activist Edward Leung, lid van de lokale militante politieke partij Hong Kong Indigenous, werd dinsdag uitgesloten van de verkiezingen ondanks dat hij een verklaring had ondertekend dat hij niet zou pleiten voor de afscheuring van China.

De kiescommissie verklaarde Leung vervolgens onoprecht, maar liet dan andere pro-onafhankelijksheidskandidaten wel toe die de verklaring niet hadden ondertekend. Emily Lau van de democratische partij schreef naar de VN-Commissie voor de Mensenrechten om dringend actie te ondernemen in de verontrustende ontwikkeling, meldde de South China Morning Post vrijdag.

De speciale administratieve regio Hongkong beschikt sinds zijn retrocessie in 1997 door Groot-Brittannië aan China over een regime met een "brede autonomie" en kan in theorie tot 2047 genieten van vrijheden die elders in China ongekend zijn.

bron: Belga