Antonio Guterres ligt nog steeds op kop om Ban Ki-moon op te volgen

Na een tweede stemronde door de VN-Veiligheidsraad ligt Antonio Guterres, oud-premier van Portugal en ex-Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen, nog steeds op kop om Ban Ki-moon op te volgen als secretaris-generaal van de Verenigde Naties.
Hij zou in de tweede stemronde de steun hebben gekregen van elf van de vijftien leden van de Veiligheidsraad. Twee stemden tegen en twee stemden blanco, aldus diplomaten.
Guterres haalde het ook in de eerste stemronde in juli, zij het nipt van de Sloveense ex-president Danilo Turk. Er zijn meer dan tien kanshebbers, onder wie ook enkele vrouwen zoals de Nieuw-Zeelandse Helen Clark en de Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken Susana Malcorra. Voor witte rook is het wachten op oktober.
De uiteindelijke keuze wordt gemaakt door de vijftien leden van de Veiligheidsraad, van wie er vijf – de kernmachten – vetorecht hebben. Hun keuze wordt vervolgens voorgelegd aan de Algemene Vergadering. Dan zijn we al in oktober. De opvolg(st)er van Ban treedt in januari in functie.

Bron: Belga