Openingsceremonie geeft vanavond geheimen prijs

Vannacht gaan de Olympische Spelen in Rio de Janeiro officieel van start. De hele wereld kijkt uit naar de openingsceremonie, waar tot nu toe maar heel weinig over geweten is.

De verwelkomingsshow van de Olympische Zomerspelen wordt “een visie op Brazilië en wat ik hoop dat het zal worden”. Dat zegt Fernando Meirelles, de Braziliaanse regisseur van de succesvolle films ‘City of God’ en ‘The Constant Gardener’. Hij stond de voorbije maanden aan het roer van de show die rond 1u Belgische tijd door ongeveer negenhonderd miljoen mensen bekeken zal worden.

Overval op Gisele Bündchen

Over de inhoud van het spektakel is nog niet veel bekend. In de aanloop naar de voorbije edities kwam er altijd wel wat informatie vrij, maar nu blijft het opvallend stil. Wat wel geweten is, is dat de geschiedenis, muziek en veroveringen van Brazilië en de bijdrage van het land aan de wereld centraal zullen staan. Aan de show zullen ook zesduizend vrijwilligers en driehonderd professionele dansers deelnemen.

Eén van de vreemdste geruchten die de ronde doen, gaat over de passage van Gisele Bündchen in het Maracanãstadion (foto). De deelname van het Braziliaanse topmodel stond al langer vast, maar volgens mensen die de repetities bijwoonden, wordt Bündchen tijdens de show ‘overvallen’. De scene zou eindigen met de politie die de boef in de boeien slaat. Toch een enigszins rare keuze voor een stad die bekend staat om zijn gewelddadige criminaliteit.

Veel goedkoper dan Londen

Opvallend is ook dat het budget voor de ceremonie een tiende bedraagt van het bedrag dat Londen besteedde aan de openingsshow in 2012. “Ik zou me schamen om zo’n bedrag uit te geven in een land dat geld nodig heeft voor het onderwijs en de volksgezondheid”, verklaarde Meirelles.

Foto AFP / Y. Chiba