Piloot van verdwenen MH370-vlucht probeerde op simulator route over Indische Oceaan uit

door
Belga
Leestijd 1 min.

De piloot van de verdwenen vlucht MH370 van Malaysia Airlines heeft op zijn privé-vluchtsimulator minder dan een maand voor de ramp een route over de Indische Oceaan uitgeprobeerd. Die route is haast identiek met het traject dat de Boeing 777 volgens het onderzoek volgde, voordat het toestel in de zee verdween. Dat bevestigde de Maleisische minister van Verkeer Liow Toing Lai vandaag. Volgens hem is dat echter geen bewijs dat de piloot met opzet van koers veranderd is. Het magazine New York had het vertrouwelijke document uit het politieonderzoek aan het licht gebracht. De Maleisische minister gaf geen verklaring waarom het niet in het officiële rapport voorkomt.

Vlucht MH370 is op 8 maart 2014 tussen Kuala Lumpur en Peking van zijn koers afgeweken en vloog zonder contact met de grondstations zeven uur lang naar het zuiden. De vlucht eindigde volgens het onderzoek in de Indische Oceaan ten westen van Australië, toen de brandstof op was. Aan boord waren 239 mensen.

Volgens de Canadese luchthavenexpert Larry Vance, die onderzoek deed naar meer dan 200 vliegtuigongelukken, heeft de piloot het toestel bewust in het water gevlogen. Hij maakt dat op uit de vorm van de wrakstukken die voor de kust van Oost-Afrika zijn aangespoeld.

Bron: Belga