OS 2016 - Louis Croenen hoopt aan zijde van Phelps finale te zwemmen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Louis Croenen haalde vorig jaar op het WK in Kazan de finale van de 200m vlinderslag. Hij werd zo de eerste Belg sinds Frederik Deburghgraeve (in '98) die een WK-finale mocht zwemmen. Pieter Timmers deed het hem vervolgens na op de 100m vrij. Op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro wil Croenen de lijn doortrekken en hoopt hij zich opnieuw voor de medaillestrijd te kunnen plaatsen. "Ik begrijp dat de verwachtingen zijn toegenomen. Met de druk kan ik omgaan want ik leg die mezelf ook op. Ik wil die finale ook echt. Het zou mooi zijn om met Michael Phelps tijdens zijn laatste Olympische Spelen in de finale te zitten", zegt Croenen donderdag.

Om de finale te halen, zal Croenen "de race van zijn leven" moeten zwemmen, zo verwacht hij. "Eerst moet ik de reeksen overbruggen. Daarna zal ik in de halve finale de race van mijn leven moeten zwemmen. Het zal erop of eronder worden, misschien zal er een beetje geluk nodig zijn."

Croenen heeft alvast de goeie vorm te pakken, zegt hij. Voor de Spelen bereidde hij zich met zijn coach Rik Valcke twee weken voor in Uberlandia. Sinds dinsdag vertoeft hij in Rio.

"Mijn allereerste doel is mijn Belgisch record verbeteren. Daarvoor moet ik onder de 1:55 zwemmen. Als dat lukt, kan ik mezelf niets verwijten. Zijn er dan zeven of acht beter, dan zal ik er toch alles aan gedaan hebben en is het gewoon jammer, maar ik zal niet ontevreden zijn over mijn eigen prestatie."

bron: Belga