Leger Zuid-Soedan verantwoordelijk voor doden en verkrachten burgers

Leger Zuid-Soedan verantwoordelijk voor doden en verkrachten burgers
Leger Zuid-Soedan verantwoordelijk voor doden en verkrachten burgers

De soldaten van het SPLA-regeringsleger van Zuid-Soedan zijn schuldig aan moord, verkrachting en plundering, zowel tijdens als na de recente gevechten in Juba. Dat zegt VN-mensenrechtencommissaris Zeid Ra’ad Al Hussein donderdag. Hij roept de VN-veiligheidsraad op om “dringende maatregelen” te nemen.
“Onze voorlopige onderzoeken tonen aan dat de regeringstroepen wel degelijk schuldig zijn aan moord, verkrachting en plundering tijdens én na de gevechten”, zegt de commissaris in een persbericht.

Tussen 8 en 11 juli braken gevechten uit tussen de SPLA-troepen van president Salva Kiir en de rebellen die trouw zweren aan oud-vicepresident Riek Machar. Bij die gevechten om en rond Juba vielen minstens 300 doden en werden 60.000 mensen dakloos.

“Ondertussen hebben we ook al meer dan 217 gevallen van seksueel geweld vastgesteld voor de periode tussen 8 en 25 juli”, zegt Zeid. “De etnische groep van de Nuer, waartoe ook Machar behoort, is daarbij het zwaarst getroffen. De daders waren zwaargewapende jonge mannen, die naar alle waarschijnlijkheid deel uitmaakten van het regeringsleger”.

“De ernst van de recente gewelddaden en het feit dat een bepaalde etnische groep geviseerd is, vraagt om dringende maatregelen van de VN-veiligheidsraad”, besluit Zeid.

Bron: Belga