Eerste Belgische test met semi-zelfrijdende auto’s gepland op 14 september

Eerste Belgische test met semi-zelfrijdende auto's gepland op 14 september

Verzekeringsmakelaar en risico-adviseur Aon organiseert op 14 september als eerste bedrijf in België een platoontest met hoog autonome personenwagens. Bij zo’n platoontest rijden de wagens in colonne achter elkaar. Acht autobouwers stellen wagens ter beschikking en onder meer Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts zal plaatsnemen aan het stuur van zo’n semi-zelfrijdende auto, zo werd vernomen bij zijn woordvoerder. Met de demonstratietest wil Aon meer bekendheid geven aan de mogelijkheden van rijden in semi-zelfrijdende voertuigen, uitgerust met vergaande rijtaakondersteuning. Daarnaast wil Aon in kaart brengen wat er nodig is om de zelfrijdende auto veilig te introduceren.

De testrit zal verlopen van aan het hoofdkantoor van Aon in Diegem via de Brusselse ring, de A12 en de N16 tot Bornem en weer terug. Autoconstructeurs Audi, BMW, Mazda, Mercedes, Toyota, Volkswagen, Volvo en Tesla stellen auto’s ter beschikking.

Aon is niet aan zijn proefstuk toe en organiseerde in Nederland reeds in maart een gelijkaardige test. Die is toen vlekkeloos verlopen.

bron: Belga