Roberto Martinez is nieuwe coach van Rode Duivels

Everton's Spanish manager Roberto Martinez arrives for the English FA Cup fourth round football match between Carlisle United and Everton at Brunton Park, in Carlisle, north west England, on January 31, 2016. / AFP PHOTO / PAUL ELLIS / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 75 images, no video emulation. No use in betting, games or single club/league/player publications. /

Roberto Martinez wordt de nieuwe bondscoach van de Rode Duivels. Dat heeft de Belgische Voetbalbond (KBVB) laten weten. De 43-jarige Spanjaard, die Marc Wilmots opvolgt, wordt donderdagmiddag officieel voorgesteld. Een contractduur werd nog niet meegedeeld.

“De KBVB heeft vandaag beslist om de Spaanse coach Roberto Martinez aan te stellen aan het hoofd van de Rode Duivels”, klinkt het. “De Belgische Voetbalbond is verheugd en trots om op deze korte termijn een coach van dit kaliber te hebben gevonden voor onze nationale ploeg”.

De bond besliste op 15 juli om afscheid te nemen van Wilmots. Die was in 2012 officieel aan het roer gekomen bij de nationale ploeg, maar na het teleurstellend EK in Frankrijk van deze zomer werd zijn contract in onderling overleg ontbonden. Daarop werd een profiel opgesteld en geïnteresseerden konden tot en met 31 juli hun kandidatuur indienen.

“Nadat een shortlist werd gemaakt met de meest interessante profielen voor de functie is de keuze voor deze Spaanse coach snel gevolgd”, gaat de KBVB voort. Martinez leidde na zijn spelerscarrière als middenvelder al drie teams: Swansea, Wigan en Everton. Hij leidde in het seizoen 2007-2008 Swansea naar de titel in de Engelse derde klasse, al is zijn grootste verwezenlijking het winnen van de FA Cup met Wigan in 2013.

De eerste opdracht voor Martinez als kersvers bondscoach wordt de oefeninterland van 1 september in het Koning Boudewijnstadion tegen Spanje. Op 6 september volgt in Nicosia de eerste kwalificatiewedstrijd voor het WK van 2018 in Rusland, tegen Cyprus.

bron: Belga en redactie Metro