Kleinzoon van Eddy Merckx speelt in Rio hockey voor Argentinië

Luca Masso, kleinzoon van wielerlegende Eddy Merckx, treedt op de Olympische Spelen aan met de nationale hockeyploeg van Argentinië. "Het was niet gemakkelijk om België links te laten liggen", zegt de speler van Waterloo Ducks.
door
Xavier
Leestijd 2 min.

Naast de 108 Belgen die onder een zwart-geel-rode vlag naar Rio zijn vertrokken, zal er ook een halve Belg voor een ander land meedingen naar een Olympische medaille, meldt Sporza. Zijn naam is Luca Masso en hij is de zoon van Sabrina Merckx, dochter van Eddy 'De Kannibaal' Merckx, en de Argentijnse oud-tennisser Eduardo Masso.

Luca doorliep alle nationale jeugdploegen in het hockey tot en met de U21, maar daar stopte zijn Belgische interlandcarrière. "Ik speelde al even niet meer met de nationale selecties en op dat moment nam de Argentijnse bondscoach contact met mij op om te polsen of ik zin had om voor Argentinië te spelen", aldus de speler van Waterlood Ducks. "De Belgische federatie liet me weten dat ik niet met de Red Lions naar Rio zou gaan en na overleg met mijn familie heb ik voor de Argentijnse ploeg gekozen."

De keuze was niet voor de hand liggend. "Ik ben heel bij dat ik hier met de beste Argentijnen op de Olympische Spelen ben, ook al was het niet gemakkelijk om België - zeg maar - links te laten liggen. Nu ben ik fier dat ik die keuze gemaakt heb. Op de Olympische Spelen mogen zijn, is de droom van elke sportman."

Luca kreeg de steun van de ganse familie Merckx, inclusief grootvader Eddy. "Hij heeft me meteen gezegd dat hij me altijd zou steunen, welke keuze ik ook maakte."

Argentinië behoort, samen met België, tot de kanshebbers op een olympische medaille en klopte in een voorbereidingsmatch onze Red Lions nog met 1-4. "De details zullen het verschil maken in het hockeytoernooi. Hopelijk keren we allebei terug naar huis met olympisch eremetaal", besluit Masso diplomatisch.

Foto Belga / D. Waem