OS 2016 - Amnesty hekelt politiegeweld voor Braziliaanse ambassade

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een tiental militanten van Amnesty International hebben vanochtend twintig lijkzakken neergelegd voor de ambassade van Brazilië in Brussel. Zo wil de mensenrechtenorganisatie symbolisch de moorden aan de kaak stellen die de politie in Rio de Janeiro pleegt, voor de start van de Olympische Spelen op vrijdag. Een kleine delegatie werd ontvangen door de minister-adviseur van de ambassade, die "een grote straffeloosheid" erkende en kenbaar maakte "de zaken positief te doen evolueren", aldus Valérie Michaux, coördinatrice van campagnes en de communicatie bij de Franstalige afdeling van de ngo. De twintig lijkzakken voor de ambassade vertegenwoordigen de helft van de slachtoffers die de politie in mei dit jaar in Rio de Janeiro heeft gedood, volgens cijfers van het Braziliaanse instituut van openbare veiligheid. Het gaat om een stijging van 135 procent tegenover mei 2015.

"We hadden een heel open gesprek", aldus Michaux. "Hij zei ook dat zulke acties, die we vooral in België voeren, een impact in Brazilië hebben."

De militanten gaven een verslag en een petitie, die nog kan worden getekend, af op de ambassade. De petitie vraagt de Veiligheidsraad voor Rio 2016 om een veiligheidsbeleid te voeren dat respect heeft voor de mensenrechten. De petitie kreeg al 120.000 handtekeningen, waarvan 13.000 in België.

Al meer dan een maand voert Amnesty International een campagne tegen het toenemende politiegeweld in Brazilië, in aanloop naar de Olympische Spelen. Dat was ook het geval toen het land het WK voetbal in 2014 en de Pan-Amerikaanse Spelen in 2007 organiseerde.

bron: Belga