"Fortitude" wordt werkelijkheid in noorden van Rusland

door
Belga
Leestijd 2 min.

In het noorden van Rusland zijn minstens 21 personen besmet geraakt met miltvuur (ook wel antrax). Een twaalfjarige jongen kwam al om door de infectieziekte, zo melden de lokale autoriteiten dinsdag. Vermoed wordt dat de bacteriën die de ziekte veroorzaken (bacillus anthracis), zijn vrijgekomen door het smelten van de permafrost. De uitbraak van het virus vindt plaats in Jamalië, een district in Siberië. Volgens een woordvoerster van de lokale overheid, Natalya Khlopoenova, wordt een negentigtal mensen nog onderzocht in het ziekenhuis, onder wie vijftig kinderen. Daarnaast kwamen ook al meer dan 2.300 rendieren om aan miltvuur in Jamalië, een regio waar veel van die dieren worden gekweekt.

De laatste keer dat de infectieziekte in de regio opdook, was 75 jaar geleden. Wetenschappers vermoeden dat het smelten van de permafrost, veroorzaakt door een abnormale hittegolf met temperaturen van meer dan 35 graden, aan de basis ligt van de nieuwe uitbraak. Daardoor zou een geïnfecteerd rendierenkarkas weer tevoorschijn zijn gekomen. "Antraxsporen kunnen meer dan een eeuw overleven in permafrost", zeggen experten.

Het getroffen gebied is ondertussen onder quarantaine geplaatst en inwoners uit de regio werden geëvacueerd naar een kamp op 60 kilometer daarvandaan. De Russische minister van Volksgezondheid Veronika Skvortsova is naar de regio afgereisd en het leger zet 200 soldaten gespecialiseerd in biologische oorlogvoering in om het hoofd te bieden aan de ziekte. Ze zullen de zone decontamineren en de kadavers van geïnfecteerde dieren verbranden.

De uitbraak doet denken aan de plot van de Britse misdaadreeks "Fortitude", die zich afspeelt in een denkbeeldig stadje op een afgelegen Arctisch eiland. Ook in die reeks ligt het smelten van de permafrost aan de basis van een dodelijke ziekte.

Bron: Belga