Aanval met chloorgas in Syrische stad Saraqib

In Saraqib, een stad in het noorden van Syrië, heeft een helikopter twee vaten gedropt die vermoedelijk chloorgas bevatten. Dat hebben een arts en reddingsmedewerkers ter plaatse gemeld aan BBC News. Er zouden een dertigtal mensen getroffen zijn door het gebruik van het chemische wapen. De vaten zouden maandag in Saraqib, in de provincie Idlib, zijn gedropt. “We weten dat het om chloorgas gaat, omdat we er in het verleden nog al door getroffen werden. We zijn vertrouwd met de geur en de symptomen”, zegt dokter Abdel Aziz Bareeh aan de Britse omroep. “We hebben 28 bevestigde gevallen, vooral vrouwen en kinderen”, klinkt het nog.
Ook Syria Civil Defense, een organisatie van vrijwillige reddingswerkers, bevestigt de aanval. Ook daar klinkt het dat het “vermoedelijk” om chloorgas gaat, al kan dat volgens hen niet met zekerheid gesteld worden.

Het gebruik van chloorgas is verboden volgens het verdrag op chemische wapens. Het is nog niet duidelijk wie verantwoordelijk is voor de aanval. In het verleden hebben de rebellen en het leger elkaar er al meermaals van beschuldigd chemische wapens in te zetten. Beide partijen ontkennen die beschuldigingen. Saraqib ligt niet ver van de plaats waar maandag een helikopter van het Russische leger werd neergehaald. Het is niet duidelijk of er een verband is tussen beide gebeurtenissen.

bron: Belga