Waarom Indonesië 71 buitenlandse boten gaat kelderen

door
Jelle
Leestijd 2 min.

Op 17 augustus viert Indonesië zijn nationale feestdag. Een van de evenementen die op het programma staan, is de keldering van 71 buitenlandse vaartuigen die in beslag genomen werden wegens illegale visserij in Indonesische wateren.

Waarom keldert Indonesië die schepen?

Indonesië heeft sinds 2014 al 150 buitenlandse vissersboten tot zinken gebracht. Op die manier wil het zijn claim op grote gebieden van de Zuid-Chinese Zee kracht bijzetten. Onder meer China, Indonesië, Thailand, Maleisië, Vietnam en de Filipijnen strijden al decennialang om delen van dat gebied. De laatste jaren is die strijd verhevigd, vooral omdat China zich agressief opstelt. De Chinezen zeggen dat maar liefst 90% van de watermassa hen toebehoort.

Hoe gaat het in zijn werk?

In het verleden bracht Indonesië al meermaals buitenlandse boten tot zinken door ze te laten ontploffen (foto). In april was dat lot bijvoorbeeld 23 Maleisische en Vietnamese schepen beschoren. De ontploffingen werden live uitgezonden op televisie en werden voorafgegaan door een dramatische aftelklok. Ditmaal wordt ervoor gekozen om de boten tot zinken te brengen door het openen van de kleppen, waardoor de scheepsromp zal vollopen met water. «We willen niet al te overdreven reageren», zo klinkt het bij het ministerie van Visserij, «Ik denk dat de illegale vissers hun lesje wel geleerd hebben». President Joko Widodo zag zijn populariteit toenemen door dat strenge buitenlands beleid. Het is vooral sinds zijn aantreden in 2014 dat het land zich hard opstelt.

Waarom is de Zuid-Chinese Zee zo aantrekkelijk?

Het gebied is erg belangrijk voor de visvangst. Ongeveer een tiende van de wereldwijde visvangst komt uit de Zuid-Chinese Zee. Aangezien alle betrokken landen tot de belangrijkste visexporteurs ter wereld behoren, is dat een cruciale factor. Door jarenlange overbevissing raken de visreserves dichtbij land steeds meer uitgeput, waardoor vissers het steeds verder moeten gaan zoeken. Ook de aanwezigheid van grote gas- en oliereserves en het belang van de Zuid-Chinese Zee in belangrijke handelsroutes spelen een grote rol.