Nieuwe actie van piloten bij easyJet op Schiphol

Nieuwe actie van piloten bij easyJet op Schiphol
Nieuwe actie van piloten bij easyJet op Schiphol

De Nederlandse pilotenvakbond kondigt voor maandag een nieuwe werkonderbreking bij easyJet aan. De 72 easyJet-piloten die Schiphol als thuisbasis hebben, staken voor het doorbetalen bij ziekte, meer rust tussen vluchten en een beter pensioen.

De piloten vliegen tussen 06.00 en 10.00 uur maandagochtend niet, meldde de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers zondagavond laat. Het is de tweede keer dat acties worden gevoerd.

De late aanzegging van de actie is volgens de vakbond een gevolg van de uitspraak van de kortgedingrechter dat werkonderbrekingen minimaal zes uur van tevoren moeten worden aangekondigd. Eerder vloog easyJet andere piloten in om de staking te breken. De VNV wil dat ditmaal voorkomen.

Volgens de vakbond gooit easyJet “met het inzetten van stakingsbrekers olie op het vuur”. De VNV zegt eventuele overlast voor reizigers te betreuren, maar legt de schuld daarvoor bij easyJet.

Gaat de vliegmaatschappij niet in op de eisen, dan volgen de komende maanden nieuwe werkonderbrekingen. “We zijn vastberaden om een eerlijke cao voor de easyJet-piloten af te sluiten, ook al zou dat betekenen dat het conflict en de daardoor veroorzaakte operationele verstoringen zich nog maanden voortslepen”, aldus VNV-voorzitter Steven Verhagen.

Bron: Belga