Aartsbisschop van Lyon buiten vervolging gesteld voor niet aangeven van pedofiele feiten

door
Belga
Leestijd 2 min.

Philippe Barbarin, kardinaal en aartsbisschop van Lyon, wordt niet vervolgd. Het vooronderzoek dat het parket naar hem voerde wegens het niet melden van aanranding van minderjarigen en het niet helpen van personen in gevaar, is afgesloten zonder verder gevolg. Er kunnen hem geen strafbare feiten worden aangewreven. Dat meldt de procureur van Lyon. De slachtoffers van de pedofiele priester Bernard Preynat verweten de aartsbisschop dat hij geen gerechtelijke actie had ondernemen en de geestelijke te lang op post had gehouden. Preynat is eind januari in beschuldiging gesteld voor seksuele agressie tegenover jonge scouts tussen 1986 en 1991. De priester was tot augustus 2015 actief in een parochie waar hij contact had met kinderen.

François Devaux, lid van de slachtoffervereniging La Parole Libérée, zegt dat hij het oordeel accepteert, maar dat hij hoopt dat er een maatschappelijk debat komt over de omgang met pedofiele priesters. De katholieke kerk in Frankrijk is de voorbije maanden in opspraak gekomen omdat ze niet krachtdadig genoeg zou zijn opgetreden tegen gevallen van seksueel misbruik.

Barbarin heeft eerder gezegd dat hij "nooit het minste feit van pedofilie heeft verborgen". Hij trad pas in dienst van het bisdom Lyon in 2002. Hij kreeg de uitdrukkelijke steun van paus Franciscus. De kardinaal gaf wel toe dat dat de Kerk fouten had gemaakt bij de benoeming van een aantal priesters en verontschuldigde zich bij de slachtoffers. De Franse Kerk kondigde aan dat ze maatregelen zou nemen om gevallen van pedofilie, met inbegrip van de oudste feiten, te onderzoeken.

Tot dusver is er maar één Franse bisschop veroordeel voor het niet aangeven van pedofiele feiten. Pierre Pican, de voormalige bisschop van Bayeux en Lisieux, kreeg in 2001 drie maanden gevangenisstraf met uitstel.

Bron: Belga