Skydiver slaagt in sprong van 7.600 meter zonder parachute

Skydiver Luke Aikins heeft geschiedenis geschreven. Dit weekend is hij erin geslaagd om een sprong vanop een hoogte van 7.600 meter te maken en veilig te landen zonder parachute of wingsuit. 

Het enige hulpmiddel dat de 42-jarige Amerikaan kreeg om een fatale val te voorkomen, was een net van 30 meter op 30 meter zo’n 40 meter boven de grond. Daarnaast werd hij ook bijgestaan door drie parachutisten, die hem zuurstof toedienden op grote hoogte, zijn afdaling markeerde en hem filmden. Hoewel het net tijdens test het al eens begaf, slaagde het erin om de val van de lefgozer te breken. Aikins stond uiteindelijk zonder een schrammetje weer met beide voeten op de grond.

“Het is alsof ik zweef, dit is ongelofelijk”, liet een dolgelukkige durfal optekenen. “Dit is echt gebeurd! Ik krijg de woorden nauwelijks over mijn lippen”, aldus Aikins, die ook alle crewmembers bedankte die hem hebben bijgestaan tijdens de twee jaar durende voorbereidingen voor deze ongelofelijke tour de force.

Het had niet veel gescheeld of de stunt was niet doorgegaan. De Screen Actors Guild, de Amerikaanse vakbond voor acteurs, verplichtte Aikins plots om toch een parachute te dragen tijdens de sprong. Dat zou de stuntman niet op andere ideeën hebben gebracht, maar het zou hem wel in de problemen hebben kunnen brengen. Met de parachutekoker op zijn rug, was de kans immers groter dat het net zou breken tijdens de landing.

“Ik ga sowieso tot aan het net, daar bestaat geen twijfel over. De gevolgen van de sprong met een parachute op mijn rug en de effecten op mijn lichaam moet ik zelf dragen”, aldus Aikins. Enkele minuten voor de sprong zou plaatsnemen, kreeg hij toch de goedkeuring om zonder valscherm te springen, richting een plaatsje in de annalen van de extreme sporten.

SIMI VALLEY, CA - JULY 30: Skydiver Luke Aikins (R) lands safely after jumping 25,000 feet from an airplane without a parachute or wing suit as part of 'Stride Gum Presets Heaven Sent' on July 30, 2016 in Simi Valley, California. Mark Davis/Getty Images for Stride Gum/AFP

Foto’s AFP / M. Davis